SPİNDLE MOTOR TAMİRİ VE BAKIMI

Spindle Motor Tamiri

Spindle motorlar diğer daimi mıknatıslı motorlardan farklı bir motordur. Özellikle bu farkı rotorundan ve yapmış olduğu işten kaynaklanmaktadır. Daimi mıknatıslı motorların rotor manyetik alanını üzerlerinde bulunan daimi mıknatıslar oluştururken, spindle motorun rotor manyetik alanını ise sincap kafesli bir döner transformatör oluşturmakta  ve spindle motorun başlıca 3 tip arıza durumu bulunmaktadır:

  • Mekanik Arızalar
  • Elektriksel Arızalar
  • Sensör ve Okuyucu Ağrızalar

Spindle motor tamirinde uzman ekibimiz ve %99 tamir başarımızın verdiği güven ile bilgi birikimi sayesinde sahip olduğunuz spindle motorları marka ayırt etmeksizin hem mekanik hem elektriksel hemde sensör ve okuyucu arızalarının tamirini yapıyoruz.

Spindle motorda rotor mıknatısları olmadığı için manyetik alan yada manyetik alan silme gibi bir çalışma yoktur. Spindle motorların yukarıda bahsedildiği gibi 3 tip arızası vardır;

  • Mekanik Arızalar : Spindle motorlar yapmış oldukları işler gereği 200 devir ile 30000 devir arasında çalışabilen motorlardır. Bu nedenle spindle motorların rulman yapısı diğer motorlara oranla daha hassas ve daha çok yük ağırlıklı rulmanlardır. Rulmanların bakımı özel düzeneklerle sokulup rulman yataklarının bakımı yapıldıktan sonra, yeni rulmanlar itina ile özel kalıplarla pres altında yerine takılır ve bu süreç içerisinde rulmanlar asla balyoz veya çekiç ile vurularak sökülmez veya takılmaz. Bu işlem bittikten sonra rulman ve rotor balansı alındıktan sonra rotor yerine takılmaya hazır durumdadır.
  • Elektriksel Arızalar: Motor sargıları gözle görülür bir durumda kopuk yada yanık değilse sargıların indüktansları ölçülür ve hesaplanır. Daha sonra, sargılar arasında izolasyon testi yapılır, sorunlu sargılar varsa motor yeniden sarılır. Uygun koşullarda verniklenerek fırınlanır. Bu işlemden sonra elektriksel testler yeniden yapılır, bu testler bittikten sonra, stator toplanmaya hazır durumdadır.
  • Sensör ve Okuyucu Arızalar: Sensör ve okuyucu arızalarının başlıca sorunları yağlanmadan, kirden, pastan kaynaklanan sorunlardır. Diğer hatalar ise, bakımcıların bakımı esnasında hassas elektronik sensörlerin zarar görmesi yada hassas ayarlarının bozulmasıyla oluşmaktadır. Gerekli bakım ve onarım yapıldıktan sonra hassas okuyucuların ayarları yapılır sistem çalıştırmaya hazır hale gelir.

Aytu_Bobinaj

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar markadır.

Hemen Sor
Merhaba 👋
Yardımcı olabilir miyiz?